Държавите от ЕС могат да пристъпят към свои планове за поставяне

...
Държавите от ЕС могат да пристъпят към свои планове за поставяне
Коментари Харесай

ЕМА: Страните от ЕС да се подготвят за поставянето на трета доза |

Държавите от ЕС могат да пристъпят към свои проекти за слагане на трета ваксина против COVID-19, преди Европейската организация по медикаментите да излезе с регулаторно мнение по въпроса - това сподели завеждащият отдел " Биологични закани за здравето и имунизационни тактики " към организацията Марко Кавалери, представен от БНР.

Той посочи, че на този стадий се изследват данните от слагането на подсилваща доза от ваксината на " Пфайзер " / " Бионтех " на 300 души 6 месеца след втората доза, като резултатите ще бъдат оповестени след няколко седмици.

Кавалери съобщи, че този вид се отнася за хора с отслабена имунна система и приоритет би трябвало да остане цялостното имунизиране там, където това е допустимо.

Освен преобладаващата разновидност " Делта ", се преглеждат още разновидностите " Ламда " и " Мю ", добави Кавалери.

Съобщението идва ден след апела на генералният шеф на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус богатите страни с огромни ресурси от ваксини срещу COVID-19 да се въздържат до края на годината от слагането на трети, подсилващи дози, съобщи Асошиейтед прес.

" Потресен съм " от изказванията на някои фармацевтични компании, че количествата ваксини са толкоз огромни, че са задоволителни както за подсилващи дози, по този начин и за имунизация в страните, които изпитват дефицит от ваксини макар огромните си потребности, сподели Тедрос. " Няма да мълча, когато компании и страни, които управляват световните доставки на ваксини, мислят, че бедните по света ще се задоволят с остатъците ", съобщи той.

Генералният шеф на СЗО е призовавал преди за мораториум върху слагането на трети дози от ваксини до края на този месец. Съединени американски щати и други страни обаче обмислят или към този момент се почнали да слагат подсилващи дози на уязвимите групи хора, отбелязва АП.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР